X-treme

Nap, mint nap a veszéllyel dacolok. Nap, mint nap hősiesen megküzdök a betevő falatért. Nap, mint nap haláltmegvető bátorsággal elkerekezem a boltba.

Ez a kb. 2 kilométeres távolság maga az adrenalinsokk. Az út végig aszfalton vezet, főútvonal, a helyi szokásoknak megfelelően nincs bicikliút. A kamionosok max. 40 centi távolságot tartanak, és mivel ez az út köti össze a gyümölcstermelőket a konzervgyárral, egy-egy alkalommal átlag 3-4 ilyen járművel talákozom. Az autósok valamivel nagyobb ívben kerülnek ki, a legnagyobb távolság akár 70 centiméter is lehet, de semmivel sem lassabban.

Sajnos, mióta megváltozott a KRESZ, a biciklisták nem sok jóra számíthatnak. Nem tudtad? No elmesélem. Tehát, az utóbbi néhány évben, amióta nem csak kockaladák és farmotoros skodák szelik a honi aszfaltfolyamot, szép fokozatosan megváltoztak a közlekedésrendészeti szabályok.
Az új főirányelv, ami lassanként a jobbkézszabályt is végleg felváltja, az, hogy akinek a drágább autója van, annak van elsőbbsége. Ez alól a szabály alól kivétel a villamos és a tehergépjárművek, ugyanis aki nekik nem adja meg az elsőbbséget, annak hamarosan semmilyen autója sem lesz.

Ha még nem tűnt volna fel a szabályok ilyetén változása, akkor túl jó kocsid van. Apám daciaját rendszeresen ledudálják, hiába közlekedik szabályosan. A dacia sajnos elég mélyen van az autó-hierarchiában. Alatta talán már csak a kispolski egzisztál, de az olyan kicsi, és annyira lesajnálják, hogy még dudálni sem érdemes rá.
A hierarchia legalján pedig, a dacia fara alól kikandikálva, ott figyelnek a bicajosok.

Ma például egy fehér merci (a rémek réme) jött szembe az úton, elegánsan, egyik lábát a felezővonalon tartva. Hallottam, hogy mögöttem is jön egy kocsi, és eléggé beijedtem, de amaz csak egy opel volt, így megvárta, míg elment a mercis, és utána került ki engem. Vajon, ha ez is mercedes lett volna, letolnak az árokba?

Legközelebb majd írok a gyalogos kalandokról is, úgymint a "menekülés a zebrán", a "mire jó a piros lámpa", vagy a "nyakig lesarazva is lehet élni", illetve az "indexelni büdös" című történetek.

Nincsenek megjegyzések: